Wednesday 17 December 2014

Piparkoogitainas

  • Mina olen juba mitu aastat teinud koduseid piparkooke just selle retsepti järgi ja alati tulevad imemaitsvad välja. Sellest kogusest tuleb umbes 1.5 kg tainast. Mina teen topelt kogusega tavaliselt ja siis tuleb u 3 kg.

  • Koostis:
  • 250 g siirupit (u 2 dl)
  • 170 g suhkrut (u 2 dl) (kasutasin roosuhkrut)
  • 1 sl jahvatatud kaneeli kaneeli
  • 2 tl jahvatatud nelki
  • 1 sl jahvatatud kardemoni
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 250 g võid
  • muna
  • 600 g nisujahu (u 1 liiter)
  • 2 tl (triikis) söögisoodat

Valmistamine:
Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.

Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-või-munasegule. Sega ja sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse (tainas on sel hetkel üsna pehme, jahedas see muutub kõvemaks). Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.

Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.

Küpseta 180-200 kraadises ahju keskosas 5-9 minutit. Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga. Minul on hästi äkiline ahi ja õhemad saavad juba 5min valmis, paksematega läheb veidi kauem.

Kasutasin DanSukkeri heledat siirupit ja tulevad igati jumekad ja mahedad piparkoogid. Kes soovib tumedamaid ja jõulisemaid piparkooke, siis valigu DanSukkeri tume siirup.

Selle aasta tainas

Eelmise aasta piparkoogid samast tainast

2 comments: