Friday 2 May 2014

Kodune leib juuretisega

Leidsin selle retsepti juba aastaid tagasi Ragne Värki blogist ja ei ole pidanud kordagi pettuma. Üks tõsiselt hea ja maitsev rukkileib! :)
Sellest kogusest saab 3 pätsi ehk 3 kg leiba. Ühe pätsi saamiseks peaks koguseid vähendama kolmandiku võrra.

Sega peotäis juuretist 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde niipalju rukkijahu, et moodustuks keefiri paksune kört. Lisa ka paar supilusikatäit linnase ekstrakti. Kata kauss pealt rätikuga ja mähi kauss teki vms sisse ja jäta kauss sooja kohta hapnema ca 12ks tunniks. Kui lased kauem hapneda, siis tuleb lihtsalt hapum leib.

Õigesti käärinud juuretisel on pealmine pind vahune nagu oleks klaasi kalja valatud. Seejärel lisa paksu vahuga käärinud juuretisele 6 tl mere või himaalaja soola ja 2 dl suhkrut (mina panin 1,5 toorroosuhkrut ja 0,5 agaavisiirupit). Lisa vähehaaval juurde rukkijahu ja peotäis nisujahu (nii kerkib taigen õhulisemaks). Võid lisada ka mitmeviljajahu kui ei soovi vaid rukkijahust leiba. Taigen peab jääma nii paks, et sõtkudest hakkab taigen justkui lörtsuma. Soovitav on lisada paar teelusikatäit jahvatatud koriandrit, nii tuleb rukki maitse rohkem esile. Seejärel võta peotäis taigent järgmiseks leivateoks ning pane karbiga külmkappi (juuretis seisab külmkapis värskena ca 2-3 nädalat).

Ülejäänud taignale lisa soovitud lisandeid (seemneid, sibulat, eelnevalt leotatud kuivatatud puuvilju või pähkleid, oliive, riivitud muskaatkõrvitsat vms). Mina katsetasin viimane kord näiteks värske kapukapsaga, jäi väga huvitav. Vormi taignast leib või aseta leib küpsetuspaberiga vooderdatud või määritud vormi (täida taignaga 2/3 vormist. Mina olen kasutanud 26cm ja 30cm keeksivorme. Seejärel lase vormi pandud leival rätiku all ca 4-5 tundi soojas kohas kerkida. Ennem ahju panemist pintseldasin veel veega üle.

Pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar korda küpsemise ajal koorikut. Ragnel oli algseks küpsetuse temperatuuriks 250 kraadi. Aga kuna minu ahi on väga äkiline ja sellise kraadi juures lihtsalt põleks ära kõik, siis alustan mina 220 pealt. Seega järgnevalt:
Algul lasen 220 kraadi juures 15-20 min
Seejärel 200 kraadi juures 20-30 min
Ja 180 kraadi juures lõpuni

Leib küpses minul selliste kraadide juures 1h. Aga eks kõik oleneb ahjust, kuidas ta küpsetab. Kui on aeglasem ahi võib küpseda ka 1,5h.

Arvesta ka sellega, et ahjust välja võttes küpseb leiva sisemus veel edasi. Peale välja võtmist võid määrida leivakoorikut pealt mingi rasvainega, et seda pehmemana hoida. Igatahes tuleb valmis leivale jahtumise ajaks panna peale niiske käterätik või märjaks tehtud küpsetuspaber, siis ei lähe koorik liialt kõvaks.

Olen aastate jooksul teinud paljusid erineva maitselisi leibasid. Siin mõned pildid neist.





No comments:

Post a Comment